Παχυσαρκία

 

 
 
Για την νοσογόνο παχυσαρκία η τηλεόραση έχει αφιερώσει τόσο χρόνο στο θέμα αυτό με τόσο «βαριές» εκφράσεις από τους ειδικούς που μιλάνε για τη μάστιγα του αιώνα που σύντομα θα εξελιχθεί στη πρώτη αιτία θανάτου τα επόμενα χρόνια.

Ήδη αποτελεί τη μάστιγα του κοινωνικού κράτους και του ασφαλιστικού συστήματος καθώς πολλές και οι πλέον επικίνδυνες νοσηρές καταστάσεις, οφείλονται ή πυροδοτούνται από αυτή (σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια, αναπνευστική ανεπάρκεια, σύνδρομο άπνοιας του ύπνου, οστεοαρθρικά προβλήματα που φτάνουν την αναπηρία).

Εάν σε αυτά προσθέσουμε τα κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα των πασχόντων, την ανεργία που τους πλήττει ιδιαίτερα, την ανεπάρκεια του αναπαραγωγικού συστήματος, την απομόνωση, τότε πρόκειται πραγματικά για μια μάστιγα.

Σύμφωνα με τις παγκόσμιες στατιστικές τουλάχιστον σήμερα όσον αφορά τη νοσογόνο παχυσαρκία η χειρουργική παρέμβαση είναι και η μόνη λύση.
 
 

Οι πιο διαδεδομένες επεμβάσεις για τη παχυσαρκία είναι οι εξής:

 
 
Γαστρικός δακτύλιος
 

Γαστρικός δακτύλιος

 
Είναι η πλέον ευρέως διαδεδομένη επέμβαση. Υπάρχουν εκατομμύρια περιστατικά σε όλο τον κόσμο, άρα η εμπειρία είναι πολύ μεγάλη και έχει βάθος δέκα ετών περίπου. Απευθύνεται σε ασθενείς που είναι πολυφαγικοί με μεγάλες μερίδες, δεν συνιστάται σ’ αυτούς που τρώνε πολλά γλυκά.

Είναι ρυθμιζόμενος, δηλαδή μετά τη τοποθέτηση του και ανάλογα με την απώλεια βάρους, ρυθμίζεται με μια απλή διαδικασία από το γιατρό. Η παρακολούθηση της απώλειας βάρους κρατάει τρία χρόνια περίπου και οι συναντήσεις και η τακτική επικοινωνία με το γιατρό είναι επιβεβλημένη. ... Διαβάστε περισσότερα
 
 
 
Γαστρικό μανίκι
 

Γαστρικό μανίκι

 
Η επέμβαση Sleeve αφαιρεί λαπαροσκοπικά το μεγαλύτερο μέρος του στομάχου, ένα τμήμα του οποίου είναι υπεύθυνο για την έκκριση της γκρελίνης μιας ορμόνης που είναι υπεύθυνη για την αυξημένη όρεξη και επιθυμία για φαγητό. Έτσι δρα με δύο τρόπους, πρώτον σαν "μικρό στομάχι" λόγω της αφαίρεσης του υπόλοιπου και δεύτερον μειώνοντας την επιθυμία για φαγητό.

Δεν υπάρχει ρύθμιση και υπάρχει επικοινωνία μόνο με το γιατρό για ορισμένες οδηγίες. Η νοσηλεία είναι τρεις μέρες, δεν υπάρχει πόνος, η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά. Το γαστρικό "μανίκι" ... Διαβάστε περισσότερα
 
 
 
Γαστρικό "By-pass"
 

Γαστρικό "By-pass"

 
Η πλέον βαρειά των επεμβάσεων γίνεται λαπαροσκοπικά, απευθύνεται σε ασθενείς που τρώνε κυρίως γλυκά, υπερβολικά υπέρβαρους, ασθενείς που ζούνε μακρυά και έχουν δύσκολη πρόσβαση στην παρακολούθηση από τον γιατρό τους και έχει σαν μειονέκτημα οτι πολύ συχνά χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής μετα την επέμβαση όπως βιταμίνες, σίδηρος κ.α.

Απομονώνεται λαπαροσκοπικά το μεγαλύτερο τμήμα του στομάχου και δημιουργείται επικοινωνία με το έντερο ούτως ώστε η τροφή να παρακάμπτει ένα τμήμα του εντέρου και έτσι να επιτυγχάνεται γρήγορη διέλευση της και ... Διαβάστε περισσότερα
 
 
 
 
 
 
 
Το σημαντικότερο στη χειρουργική της παχυσαρκίας είναι η σωστή επιλογή της επέμβασης που πρέπει να γίνει σε συνεργασία του ασθενούς με το γιατρό, αφού αναλυθούν στον ασθενή όλα τα είδη των σχετικών επεμβάσεων και να αναζητηθεί η πλέον κατάλληλη που ταιριάζει στο προφίλ του ασθενούς. Αυτό είναι κεφαλαιώδους σημασίας, γι' αυτό αναφέρονται από τους ασθενείς εντυπωσιακά θετικά αλλά και λιγότερο επιτυχημένα αποτελέσματα.

Ο γιατρός δεν πρέπει να παρασύρει τον ασθενή σε μια και μόνο επέμβαση διότι αυτή μόνο γνωρίζει ή για κάποιους άλλους λόγους. Xαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ανώφελη η τοποθέτηση δακτυλίου σε κάποιον που καταναλώνει μεγάλες μερίδες γλυκών. Γι' αυτό οι ασθενείς δεν πρέπει να παρασύρονται από ανώνυμες διαφημίσεις εταιρειών σε περιοδικά και εφημερίδες, που προσπαθούν να πωλήσουν το συγκεκριμένο προϊόν, ή να πείθονται από γιατρούς που υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα χωρίς να παίρνουν μια σωστή συνέντευξη από τον ασθενή τους, η οποία ξεπερνά καμιά φορά τη μια ή μιάμιση ώρα.

Επίσης ο γιατρός δεν πρέπει να επιμένει μόνο στα πλεονεκτήματα μιας επέμβασης, αλλά να επισημαινει και τις στοιχειώδεις προφυλάξεις ή και τα μειονεκτήματα ακόμη κάθε μιας.

Σημασία δεν έχει επίσης να περιγράψουμε σ' αυτό το χώρο τις χειρουργικές επεμβάσεις εντυπωσιάζοντας με έγχρωμα σχήματα, εικόνες και βίντεο, που κατα τη γνώμη μου δεν ενδιαφέρουν αυτή τη στιγμή τον ασθενή, αυτά μπορούν να συζητηθούν στην συνάντηση που θα έχει με τον χειρουργό που θα τον χειρουργήσει, αλλά ο κάθε γιατρός να προβάλλει τη προσωπική του εμπειρία, εικόνα και καταξίωση με κάποια στοιχειώδη ενημέρωση που ούτως ή άλλως υπάρχει πλούσια σήμερα τόσο στο διαδίκτυο όσο και στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο.

Η συνολική εμπειρία, παρουσία και καταξίωση κάθε γιατρού στο σύνολο της επιστημονικής του παρουσίας πρέπει να λαμβάνεται υπ΄όψιν διότι πρόκειται για χειρουργικές επεμβάσεις σε υπέρβαρους ασθενείς και η διόρθωση των τυχόν προβλημάτων είναι επεμβάσεις που αφορούν το σύνολο γνώσεων της γενικής χειρουργικής και όχι μόνο της τοποθέτησης δακτυλίου.

Ο χειρουργός Στάθης Αποστολάκος έχει μετεκπαιδευτεί επανειλημμένα στο εξωτερικό (Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Ολλανδία) τόσο στην τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου όσο και στο λεγόμενο «γαστρικό μανίκι» (sleeve operation) καθώς και στο γαστρικό by-pass. Η μείωση της προσλαμβανόμενης τροφής είναι εντυπωσιακή επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα πολύ καλούς κορεσμούς, η απώλεια βάρους επιτυγχάνεται χωρίς περιορισμούς στο είδος της διατροφής, χωρίς δίαιτα, χωρίς μέτρηση θερμίδων, χωρίς μετεγχειρητικό πόνο, με ελάχιστη παραμονή στο νοσοκομείο και με επιστροφή στη καθημερινότητα μετά μία έως δύο μέρες.