Παθήσεις Πρωκτού

 

 
 
Πρόκειται στατιστικά για τις πιο συνηθισμένες παθήσεις του ανθρωπίνου σώματος. Υπολογίζεται περίπου ότι όλοι οι άνθρωποι σε κάποια στιγμή της ζωής τους θα υποφέρουν. Παθήσεις οι οποίες είναι συχνά τόσο επώδυνες και ενοχλητικές ώστε εκτός από τον πόνο και τον ερεθισμό έχουν επίδραση στη καθημερινή ζωή, τη δραστηριότητα, την ατομική υγιεινή και ιδιαίτερα τη ψυχολογική κατάσταση καθώς και στη σεξουαλική ζωή.

Γνωστές παθήσεις, ειδικά η κύρια εκπρόσωπος, η αιμορροειδοπάθεια από την αρχαιότητα, με άσχημες αναμνήσεις από τον Μεσαίωνα με τις σχετικές γκραβούρες με τα πυρωμένα σίδερα. Ήταν τόσο επώδυνες οι καταστάσεις ώστε οι ασθενείς απέφευγαν κάθε ιατρική φροντίδα, βρίσκοντας καταφύγιο σε πρακτικούς και βότανα και αυτά μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90.

Η χειρουργική παρέμβαση γνωστή από το 1920 περίπου προκαλούσε τόσο επώδυνες αναμνήσεις, ώστε οι ασθενείς κατέφευγαν στον γιατρό σαν τελευταία λύση και συχνά σε πολύ προχωρημένα στάδια, που είχαν ως συνέπεια μια πολύ επώδυνη μετεγχειρητική περίοδο. Μια άλλη σοβαρή συνέπεια ήταν και είναι (όπως πρόσφατα συνέβη σε προσωπικό περιστατικό του γράφοντος) ότι συχνά υποκρύπτεται μια άλλη πολύ σοβαρότερη πάθηση (καρκίνος) και παραμένει αδιάγνωστη λόγω της άρνησης του ασθενούς να δεχτεί ιατρική εξέταση.

Σήμερα η χειρουργική των παθήσεων του πρωκτού έχει σημειώσει πραγματική επαναστατική πρόοδο. Εξαφάνιση σχεδόν του μετεγχειρητικού πόνου, χωρίς αλλαγές, παραμονή στο νοσοκομείο από λίγες ώρες έως ένα βράδυ και επάνοδος στην καθημερινή ζωή μετά την έξοδό του από αυτό. Η λειτουργία των υπερήχων, των laser και ιδίως η τεχνική Logo σημείωσαν και προώθησαν την επανάσταση. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα ότι σημαντικό ρόλο παίζει η εμπειρία του γιατρού στη γνώση όλων των σχετικών μεθόδων και στον συνδυασμό τους ίσως αν χρειαστεί, και όχι στην επιμονή της εφαρμογής μιας και μόνης μεθόδου, η οποία ίσως δεν είναι τόσο κατάλληλη για τη περίπτωση κάθε ασθενούς ξεχωριστά.

Σαν παράδειγμα αναφέρω ότι σε αιμορροειδοπάθεια που συνοδεύεται από πρόπτωση του ορθού ή σε αμιγή πρόπτωση ορθού, η χρήση Laser ή υπερήχων μόνο, δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα αν δεν συνδυαστεί με την τεχνική Longo ή τεχνική Starr, μια εξέλιξη της τεχνικής Longo. Και στο σημείο αυτό πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι θεωρώ άσκοπο στο χώρο αυτό να προσπαθεί κάποιος με σχήματα και περιγραφές επεμβάσεων να εντυπωσιάσει τους ασθενείς.

Σημασία νομίζω έχει, στο χώρο αυτό, να αναφέρονται η εμπειρία και η καταξίωση κάθε γιατρού, και οι περιγραφές θα ακολουθήσουν στη κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχει κάποιος με τον χειρουργό του.
 
 

Οι συνηθέστερες παθήσεις του πρωκτού είναι οι εξής:

 
 

Ραγάδα δακτυλίου

 
Η χειρουργική αντιμετώπιση με laser καθιστά την επέμβαση ανώδυνη τελείως, η επέμβαση διαρκεί μερικά λεπτά. Συνήθως δεν απαιτείται εισαγωγή του ασθενούς, αντιμετωπίζεται σαν εξωτερικός ασθενής και η έξοδος από το νοσοκομείο είναι μια ώρα μετά την επέμβαση. Η επάνοδος στις δραστηριότητες είναι άμεση.Η επέμβαση της ραγάδας γίνεται χωρίς γενική αναισθησία,αλλα με μικρή μέθη και τοπική αναισθησία.
 
 
 

Κύστη κόκκυγος

 
Αυτή η πάθηση αντιμετωπίζεται με laser τελείως ανώδυνα, χωρίς εισαγωγή σαν εξωτερικό περιστατικό. Η διάρκεια της επεμβάσης είναι είκοσι λεπτά περίπου και η έξοδος από το νοσοκομείο γίνεται μια με δυο ώρες μετά την επέμβαση. Η Επέμβαση της κύστης κόκκυγος γίνεται με τοπική αναισθησία.
 
 
 

Αιμορροϊδες

 
Αντιμετωπίζονται συνήθως με την μέθοδο Longo με ή χωρίς συνδυασμό με laser ή υπερήχους. Απαιτούν παραμονή ένα βράδυ στο νοσοκομείο, επάνοδος στις δραστηριότητες μετά από δύο ημέρες.
 
 
 

Συρίγγια Πρωκτού

 
Πρόκειται για πολύ συχνή πάθηση, με πολλά ενοχλήματα, πολλές επιπλοκές,συχνές εξάρσεις,διαπυήσεις που οδηγούν σε επώδυνες διανοίξεις. Με τους συνηθισμένους τρόπους χειρουργικής αντιμετώπισης, το ποσοστό υποτροπών παρέμεινε υψηλό.Η χρήση LASER εχει αλλάξει τελείως την προοπτική αυτή. Τελείως ανώδυνα με νοσηλεία ολίγων ωρών και χωρίς να χρειάζονται ... Διαβάστε περισσότερα
 
 
 
 
 
 
 
Ο χειρουργός Στάθης Αποστολάκος έχει μετεκπαιδευτεί στη Βιέννη προσωπικά από τον καθηγητή Antonio Longo στις καινούργιες τεχνικές των επεμβάσεων αυτών.