Επιπολής Φλεβική Ανεπάρκεια Κάτω Άκρων (Κιρσοί)

 

 
 
 
Επιπολής Φλεβική Ανεπάρκεια Κάτω Άκρων (Κιρσοί)
 
 
 
Μια πολύ συχνή πάθηση ευρύτατα διαδεδομένη και στα δυο φύλα, υπερτερούν σαφώς οι γυναίκες.

Αθόρυβη και ασυμπτωματική, ξεκινά τις περισσότερες φορές στα νεανικά χρόνια, εξελίσσεται αργά τις περισσότερες φορές, χωρίς ιδιαίτερα ενοχλήματα σε τέτοιο σημείο ώστε τα πόδια ενώ σιγά σιγά αλλάζουν μορφή και σχήμα, πολλοί να θεωρούν το φαινόμενο ως μια φυσική ανωμαλία και να ζητούν βοήθεια μόνο οι γυναίκες για αισθητικούς λόγους, γεγονός που συχνά τις καθιστά ευάλωτες σε μη ειδικούς που τις εκμεταλλεύονται.

Ελάχιστοι γνωρίζουν και πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι πρόκειται για μια σοβαρή πάθηση των φλεβών των κάτω άκρων, που λόγω βαλβιδικής ανεπάρκειας το φλεβικό αίμα αντί να εξέρχεται, εισέρχεται με αντίστροφη φορά στο πόδι, και οι ‘φουσκωμένες’ φλέβες διογκώνονται απλά για να ‘χωρέσουν’ το επιπλέον αίμα που δεν πηγαίνει στους πνεύμονες να οξυγονωθεί, μεταβάλλεται η σύστασή του με αποτέλεσμα να είναι επιρρεπείς σε σοβαρότερες παθήσεις όπως είναι η θρόμβωση.
 
 
 
 
 
Σε προχωρημένες καταστάσεις αλλοιώνεται το χρώμα και η σύσταση του δέρματος με απολέπιση, μόνιμο οίδημα, αίσθημα καύσους, βάρους και κνησμού. Η διάγνωση με μία απλή εξέταση και η θεραπεία ειδικά σήμερα με τη τεχνολογία laser γίνεται με νοσηλεία λίγων ωρών με θεαματικά αποτελέσματα, τελείως ανώδυνα και με επάνοδο σε δύο – τρεις ημέρες στις καθημερινές δραστηριότητες.

Το σημαντικότερο όμως είναι εκτός από το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα και τη θεραπεία, είναι η πρόληψη των επιπλοκών, που όσο αθόρυβη και ασυμπτωματική είναι η νόσος, τόσο σοβαρές και επικίνδυνες είναι αυτές.

Ο χειρουργός Στάθης Αποστολάκος έχει μετεκπαιδευτεί στο Παρίσι στις νεότερες χειρουργικές τεχνικές που αφορούν τη χειρουργική των φλεβών των κάτω άκρων.

Η παραμονή του ασθενούς είναι μόνο μία ημέρα στη κλινική και χωρίς καθόλου πόνους, ο ασθενής επανέρχεται στις δραστηριότητές του σχεδόν από την επόμενη της επέμβασης, με άριστο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα.